Strona główna PCC > Materiały poglądowe > Wprowadzenie do ISO 22000:2005

System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności  ISO 22000:2005

 

Norma ISO 22000:2005 jest zestawieniem wymagań dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego.  Jest ona międzynarodową normą, w której zawarte są zasady dotyczące prawidłowego funkcjonowania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, kierowane do organizacji, które mają potrzebę wykazania swej zdolności do panowania nad wszelkimi zagrożeniami związanymi z zachowaniem odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa żywności. Wymagania zawarte w ISO 22000:2005 kierowane są m.in. do: producentów i dystrybutorów żywności, producentów i dystrybutorów pasz,  producentów i dystrybutorów dodatków do żywności i pasz, dużych sieci handlowych, przedsiębiorstw świadczących usługi żywieniowe oraz cateringowe, rolników oraz do firm działających na rzecz powyższych podmiotów takich m.in. jak: przedsiębiorstwa świadczące usługi transportowe, przedsiębiorstw świadczące usługi przechowywania i dystrybucji, itp.

Reasumując powyższe informacje, należy wskazać na to, że norma ISO 22000;2005 ma zastosowanie do wszystkich organizacji, które uczestniczą bezpośrednio lub pośrednio w funkcjonowaniu łańcucha żywnościowego, bez względu na ich wielkość i złożoność. Ponadto wymagania tej normy umożliwią wszelkim organizacjom zaplanowanie, projektowanie, wdrożenie, utrzymanie i aktualizować system zarządzania bezpieczeństwem żywności.